Slik vedlikeholder du din elsykkel Slik vedlikeholder du din elsykkel

Slik vedlikeholder du din elsykkel

I denne artikkelen skal vi gi deg tips og råd for å forlenge levetiden på din elsykkel. Dette kan spare deg for både tid og penger.

vedlikeholdelsykkel.png

Slik vedlikeholder du din elsykkel

Før du tar sykkelen i bruk

 1. Sikkerhetskontroll - Det første du bør gjøre er å foreta en sikkerhetskontroll av din nye elsykkel. En sikkerhetskontroll innebærer at du går over alle skruer/bolter og kontrollerer at disse er strammet
 2. Kontroller lufttrykk – Vi anbefaler at du kontinuerlig sjekker lufttrykket, som bør ligge mellom 2,8 – 4,5 bar (40-65 psi). Til dette kan du bruke en sykkelpumpe eller en elektrisk kompressor. Korrekt lufttrykk minimerer risiko for punktering, øker kjørekomfort, gir bedre akselerasjon, klatreevne og rekkevidde.
 3. Les brukermanualen – Vi anbefaler alle å gjøre seg bekjent med brukermanualen til sin elsykkel, der finner du masse nyttig informasjon om ditt produkt.

Vask

For å utføre en enkel rutinevask trenger du følgende:

 • Varmt såpevann
 • Tannbørste/vaskebørste
 • Skuresvamp
 • Håndkle
 • Skyll først med kaldt vann for å fjerne sand og andre partikler
 • Vask deretter med varmt såpevann og skrubbebørste/svamp/børste, samt mindre flater med tannbørste
 • Skyll med kaldt vann igjen og håndkletørk om mulig

MERK FØLGENDE: Du bør ikke bruke høytrykkspyler, da det ikke er bra for hverken elektriske komponenter eller sykkeldeler som er smurt.

Vasking gjøres etter behov, men bruker du sykkelen ofte og den blir synlig skitten etter en tur, er det lurt å vaske den.

Rengjøring

Sykkelen bør rengjøres med jevne mellomrom, spesielt etter turer i skog og mark. Da legger du også grunnlaget for en grundigere vask senere. Du trenger ikke gjøre dette hver gang, men det er bra etter turer i våte og fuktige forhold.

Det er spesielt viktig å rengjøre sykkelen etter turer om høsten og vinteren når du kjører i vått vær i byen, for å bli kvitt salt og andre stoffer som finnes på veien. Det er ekstremt viktig å bruke "saltfjerner" eller lignende produkter for å hindre at produktet korroderer fra veisalt. Vær oppmerksom på at skader forårsaket av salt ikke dekkes av reklamasjon.

Bruk rengjøringsmidler som er egnet for sykler. De viktigste delene å gå over er drivverket, som kjede og kassett, samt skivebremser.

Rengjør drivmekanismen med vann og Zalo. Du kan da bruke avfettingsmiddel før du tørker. Etter denne prosedyren må du smøre drivmekanismen med sykkelolje.

MERK FØLGENDE! Du bør ikke bruke smøremidler i denne prosessen, og aldri på bremsene!

Smøring

Til slutt bruker man smøremidler, som ofte er tilpasset årstiden.

Det er viktig å smøre bevegelige deler som drivverk og gir, og bremsespakene der det er mulig.

Du bør ikke smøre selve skivebremsene. Er du usikker på hva som skal smøres på sykkelen din, kan du kontakte oss eller en sykkelmekaniker, da det varierer etter sykkelmodell.

Smøring bør gjøres regelmessig; du vil oppleve mindre slitasje og elsykkelen din vil ha lengre levetid. 

Kan jeg bruke el-sykkelen min i regnvær?

Elsykler kan brukes i regnvær, men turer i regn bør begrenses så mye som mulig. Hvis du må bruke elsykkelen i regn, anbefaler vi å bruke vanntett tape på koblingene mellom display og motor. Dette er et sted som lett utsettes for fuktighet. Hvis det kommer fukt inn i displayet, må det skiftes ut.

 6 tips og råd om vedlikehold

Lad elsykkelen

De første 5 gangene du lader el-sykkelen din bør du lade den fra 20 % til 80 %. Etter dette kan du lade den helt opp til 100 %. Når du skal lade, kan du enkelt ta batteriet ut av sykkelen og lade det innvendig. Ladetiden er i gjennomsnitt 6 – 8 timer.

Stramming av krankarmer

Dette kan være nødvendig før hver sesong. Veivarmene strammes enkelt ved å finne skruene på motoren og stramme dem så godt som mulig.

Justering av bremsene

For å justere bremsene må du finne de to boltene som er på bremsekaliperen. Løsne boltene slik at kaliperen er løs. Hold deretter bremsespaken mens du strammer til skruene. Dette skal sentrere bremsene.

Mål kjedeslitasjen

Kjedemåleren for elsykler er et godt verktøy for å måle slitasjen på kjedet. Hvis kjedet er slitt, bør det skiftes.

Vises ikke hastigheten på displayet?

Det er magneten på bakhjulet som måler hastigheten. Pass på at den tomme siden vender mot sensoren på rammen. Da skal hastigheten igjen vises på displayet.

Oppbevaring av elsykkel

Når du oppbevarer elsykkelen over lengre tid, er det viktig at du:

 • Oppbevar den på et tørt sted som holder en temperatur mellom 5 og 25 grader
 • Unngår at batteriet går under 10 %
 • Vedlikehold lader batteriet til 80 % minst en gang i måneden

Hvor kan jeg reparere elsykkelen min?

Du kan reparere elsykkelen din hos oss, vi har sykkelverksted i Hokksund, Bergen og Oslo med dyktige mekanikere. For å få tilsendt sykkelen til verkstedet, ta kontakt med vårt kundesenter eller besøk vår butikk. Du kan også bruke et lokalt sykkelverksted.

Du kan enkelt reparere mindre feil selv. Under Elsykkel – teknisk hjelp velger du sykkelmodell og får informasjon om hvordan du går frem.

Kast batteriet på riktig måte

Informasjon om avfallshåndtering er viktig for å håndtere avfall på en forsvarlig måte. Når det gjelder avhending av batteri og lader til produktene våre, bør det leveres til din lokale gjenvinningsstasjon eller direkte til oss.