Har du også oppdaget hvor praktisk det ville være å bruke en elsykkel som et pendleralternativ i byen? Da får du både mosjon, frisk luft, et kjøretøy uten utslipp og som enkelt tar deg frem overalt. Det er også kostnadseffektivt. For å finne elsykkelen som passer best for pendling har vi satt sammen en nyttig oversikt over hva du bør tenke på når du velger modell.
By- eller tursykkel?
Det finnes ulike typer elektriske sykler som er spesielt egnet for bykjøring og pendling. Bysykler og tursykler er to populære alternativer.
Bysykler er designet spesielt for bykjøring og har en oppreist sittestilling. De er komfortable og har ofte trinnløs motorassistanse, som gjør det enkelt og effektivt å komme seg til destinasjonen din.Det er en fordel hvis bysykkelen er utstyrt med praktiske funksjoner som letter pendlingen. Når man pendler, har man ofte med seg en del ting; veske, jakke, treningstøy for spinning timer om ettermiddagen... Da er det en fordel hvis el-sykkelen er utstyrt med bagasjebrett, støtte og skjermer som hindrer mesteparten av skitten fra veien å nå klærne dine.
For lengre pendlingsturer kan det være verdt å vurdere en elektrisk tursykkel, da den er spesielt tilpasset ulike typer terreng med kraftigere dekk, robust design og større batterikapasitet for å takle lengre reiser.
Sikkerhetsfunksjoner om bord
For de som pendler om høsten og på kveldstid, er god belysning et must. Sørg for at sykkelen din har kraftige lys både foran og bak, slik at du synes tydelig i trafikken under mørke eller dårlige lysforhold. (Flere av våre modeller inkluderer både frontlys og baklys). Reflekser på el-sykkelen gir ekstra sikkerhet.
Pålitelige bremser er også nødvendig i trafikken. Våre modeller er utstyrt med hydrauliske skivebremser, som gir pålitelig og umiddelbar bremsing uten at du mister komforten.
Velg dekk med godt grep og slitestyrke, slik at du kan håndtere ulike underlag på byens gater og sykkelstier. Hvis du sykler på landeveier eller stier på vei til jobben, er denne typen dekk mer regelen enn unntaket hvis du ønsker høy kjørekomfort og pålitelig kjøring.
Elsykler har en hastighetsbegrensning på 25 km/t for å sikre at syklisten har full kontroll over elsykkelen og følger trafikkreglene. (Elsykler regnes ikke som motorvogner og trenger derfor ikke trafikkforsikring så lenge de har en maksimalhastighet på 25 km/t og 250 W).
Hold oversikt over batterikapasitet og rekkevidde
Batterikapasiteten er en viktig faktor når du velger elsykkel for bykjøring og pendling. Jo høyere kapasitet batteriet har, desto lengre rekkevidde får du. Hvis du allerede vet at du ikke vil sykle veldig lange avstander om gangen, kan en lavere batterikapasitet være tilstrekkelig, og prisen på elsykkelen blir noe lavere, men lengre pendlingsturer vil definitivt kreve høyere kapasitet.
Rekkevidden er estimert under optimale forhold og vil bli påvirket av terreng, belastning, vind og assistansenivå.
Hvilken effekt trenger jeg på batteriet?
Det er batteriet som sørger for strøm til motoren. Det består av forskjellige mengder effekt/batteristørrelser, målt i watt-timer (Wh), som igjen beregnes ved å multiplisere antall ampere-timer (Ah) med antall volt (V). En høyere verdi gir større kapasitet, så hvis du skal sykle lengre avstander, bør du se etter et batteri med høy Wh-verdi.
Det finnes forskjellige typer batterier. Våre el-sykler er utstyrt med litium-ion-batterier, da de har høy effektivitet, mindre miljøpåvirkning og lades raskere.
Hvor lenge varer et batteri?
Hvor lenge et batteri til en elsykkel varer, avhenger av kvaliteten og hvordan du vedlikeholder og oppbevarer det. Generelt kan man si at et batteri varer bra i opptil 5 år. Det er viktig at du resirkulerer litiumbatteriet riktig når det er utslitt. Når batteriet har utløpt, kan du levere elsykkelen til en av våre verksteder, der våre serviceteknikere vil montere et nytt batteri.
MERK: Det er veldig viktig at du opprettholder ladingen av batteriet til elsykkelen din; det bør alltid være minst 10% ladet, da det kan bli skadet eller miste mye kapasitet hvis det tømmes helt. Ha som vane å opprettholde ladingen av batteriet opptil 60 – 80%. Dette gjelder selv når du ikke bruker sykkelen. Oppbevar batteriet tørt ved romtemperatur, og sørg for at det tørker hvis du har syklet under våte eller fuktige forhold. Lad aldri et batteri uten tilsyn!
Display med nyttige funksjoner
Et moderne og optimalt display viser ting som hastighet, kjørelengde, gjennomførte turer og indikerer om det er noe galt med elsykkelen eller hvis batteriet trenger lading.
Mange modeller har også gå assistanse som betyr at sykkelen ruller i 6 km/t, noe som er praktisk når du skal blant annet lede den over et fotgjengerfelt. (Denne funksjonen er bare aktiv når knappen for funksjonen holdes inne, så det er ingen risiko for at du plutselig ikke kan sykle raskere enn i gå assistanse modus.)
Ved å koble skjermen til den tilhørende appen, får du god oversikt over sykkelens status via mobilen.
Gjør plasseringen av motoren en forskjell?
Det korte svaret er: Ja.
Motoren på en elsykkel kan plasseres på tre forskjellige steder.
Forhjulsmotor. En motor som er plassert på forhjulet (også kalt nav motor) er et billigere alternativ, men har ulempen med at det gir dårligere grep og mindre kraft på glatte eller grusete underlag, og i bakker. Denne plasseringen krever også mer vedlikehold enn en sentermontert motor.
Bakhjuls motor. Sportssykler er ofte utstyrt med en bakhjuls motor, spesielt siden sykkelen blir ekstra effektiv i oppoverbakker. Men for en daglig pendlersyklist innebærer det flere ulemper enn fordeler. Sykkelen kan bli for tung bak og krever mer vedlikehold siden disse syklene ofte har utvendige gir. Imidlertid passer en bakhjuls motor godt på elektriske lastesykler, som naturligvis har tyngden foran.
Sentermontert motor. Når motoren er sentermontert, vanligvis plassert midt på rammen, får elsykkelen en god vektfordeling og jevn trekkraft. Dette gir deg full kraft fra motoren, optimal kraft i oppoverbakker, og plasseringen gjør det enklere å bytte slange og dekk. En sentermontert motor er den dyreste, men også det beste og mest langsiktige alternativet. (Vi har kun sentermonterte motorer på våre elsykler for å gi optimal kjørekomfort og best mulig ytelse, uten å gå på kompromiss med en gunstig pris.)
Eksempler på elsykler til pendling
Nedenfor viser vi noen eksempler på elsykler som er perfekte for pendling. Vi har flere dame-, herre- og unisex-modeller å velge mellom.
Momas Jason Urban+
Den perfekte allsidige sykkelen.
Skjermer, bagasjebrett og det komfortable setet gjør Jason Urban+ til den ultimate bysykkelen. Med takket være dempegaffelen ruller den like godt og komfortabelt på grusveier, skogsstier og ujevnt terreng.
Med sitt store batteri på 540 Wh får du en optimal rekkevidde på 100 kilometer. Displayet gir deg oversikt over hastighet, batterinivå, avstand og lar deg følge med på dine personlige mål og tidligere kjørte strekninger.
Momas Eywa 2023
Optimal rekkevidde: 14 mil!
Momas Eywa er virkelig en kvalitetssykkel som er designet for å dekke alle behovene til en allsidig el-syklist. Med denne flaggskip-sykkelen glir du elegant og komfortabelt fra A til Å, både i byen og i krevende terreng. Den kraftige 110 Nm-motoren og det integrerte batteriet på 720 Wh gir deg en imponerende klatreevne med optimal rekkevidde på hele 140 kilometer.
Dette er en høytytende damesykkel for den moderne pendleren.
Momas Wayfarer
Kraftig, praktisk og moderne.
Med en kraftig midtmontert Momas Turbo 110/250 W krankmotor gir Wayfarer en pålitelig og smidig sykkeltur - hver gang.
El-sykkelen er utstyrt med et imponerende 48 V, 15 Ah - 720 Wh batteri, som gir en optimal rekkevidde på opptil 140 kilometer. Så du kan enkelt ta lengre turer uten å bekymre deg for at batteriet skal gå tomt.
Wayfarer er også konstruert med stort fokus på komfort, sikkerhet og holdbarhet. Den robuste Suntour-gaffelen og 27,5-tommers dekkene gir en smidig og velbalansert kjøring. Tektros hydrauliske skivebremser gir pålitelig bremseprestasjon under alle værforhold.
Momas Balance+
Vår mest populære elektriske damesykkel.
Denne allsidige damesykkelen kan både brukes på korte turer i byen som på lengre turer i terreng, asfalt og grus. Uansett bakker og utfordringer, takler denne kraftige sykkelen det uten problemer.
Balance+ har et stilrent design med gjennomtenkte detaljer, som midtmontert krankmotor fra Bewo, Shimano-gir, Tekktro-bremser og integrert batteri fra Samsung, samt. en rekkevidde på opptil 100 kilometer. Dette gjør Momas Balance+ til en kraftig og pålitelig el-sykkel med høy komfort.
Giant Explore E+ 1STA
Tar deg lenger enn du kunne forestille deg.
Explore E+ 1STA har en Yamaha SyncDrive Sport midtmontert krankmotor på en ALUXX aluminiumsramme, som gir deg komfortabel håndtering av sykkelen og jevn og fin akselerasjon både i bakker og på flatt underlag. El-sykkelen har display med navigasjon, som hjelper deg å finne riktig vei.
Explore E+ 1STA er også utstyrt med støtdempere for å gjøre sykkelturen mer komfortabel, ergonomisk sete, pålitelig girsystem fra Shimano, samt praktisk utstyr som skjermer, lys, bagasjeholdere og sykkelstøtter.
Momas Aurora
Letthåndtert damesykkel med mye kraft.
Motoren i Momas Aurora er spesialdesignet i samarbeid med en av verdens største elmotorfabrikker. Konstruksjonen er tilpasset våre nordiske forhold, hvor du trenger mye kraft i bakker og en motor som tåler bruk om vinteren med snø, sludd, regn og snøstorm.
Motoren er ekstremt stillegående og energieffektiv, noe som gir lang rekkevidde og en produksjon på hele 80 Nm. I sin prisklasse er dette en av de sterkeste, lovlige motorene på det nordiske markedet.
PS.
Eller ta en titt på hele utvalget vårt av elsykler, for å finne den som passer best til dine behov. Du vet at du også kan prøvekjøre forskjellige modeller i en av våre butikker?
Var denne artikkelen nyttig?
Artikler i denne seksjonen
- Eksperten: Slik finner du den perfekte elsykkelen
- Hvorfor elsykkel? - 5 miljøvennlige grunner
- Fikse punktering – og hvordan du forebygger det
- Krankmotor eller navmotor – Hvilken er best?
- 2023: årets elsykler
- Elsykkel test 2023
- Slik vedlikeholder du din elsykkel
- Elsykkelguide- Godt å vite
- Elsykler perfekt for pendling
- Slik fungerer elektriske terrengsykler