Slik velger du riktig: el-sparkesykkel Slik velger du riktig: el-sparkesykkel

Slik velger du riktig: el-sparkesykkel

Å velge riktig el-sparkesykkel kan være vanskelig. Hvor mye veier den? Hvordan låser jeg den? Hvor langt kan jeg kjøre før jeg må lade på nytt og hvilke tilbehør følger med i esken?

Nedenfor finner du en oversikt over hovedtrekkene til våre bestselgere og hva som skiller dem slik at du enkelt kan finne den elektriske sparkesykkelen som passer deg.

Under oversikten finner du en beskrivelse av hvordan de ulike eiendommene kan påvirke ditt valg slik at du kan være sikker på å velge riktig.

Hvis du har flere spørsmål, vennligst kontakt vår kundeservice.

Dobbel lader: Produktet har to ladeporter og kan lades med to ladere samtidig for å redusere ladetiden.

** Tilgjengelig med høyere toppfart - § Vi minner om at for små elektriske kjøretøy uten pedaler er makshastigheten 20 km/t og maks merkeeffekt 250 W ved bruk på offentlig vei. Husk beskyttelse når du kjører.

Optimal rekkevidde

Optimal rekkevidde betyr hvor langt el-sparkesykkelen kan kjøre under optimale forhold før den må lades. Faktorer som påvirker rekkevidden er for eksempel bakker, vind, vekten din, overflate og temperatur. Så siden oppoverbakker tapper mer batteri, kan det lønne seg å velge en modell med lengre optimal rekkevidde, hvis din vanlige rute er kupert.

Toppfart

Maksimal tillatt hastighet for små el-kjøretøy er 20 km/t og våre lovlig merkede el-sparkesykkler kommer med en sperr som oppfyller det kravet. Sperren har ingen betydning i bakker fordi du får full kraft fra motoren til sperren aktiveres i 20 km/t.

Enkelte el-sparkesykkler kan bestilles med høyere toppfart, men vi vil minne om at maks hastighet tillatt for små el-fordon er 20 km/t. Når du velger makshastighet 20 km/t (lovlig), betyr det at el-sparkesykklen er lovlig.

Vekt/foldbar

Et større batteri gjør at el-sparkesykklen veier mer, men har lengre rekkevidde. Hvis du ønsker å bruke el-sparkesykklen for å komme deg til buss- eller trikkeholdeplassen og ønsker å ta den om bord, kan vekten være den viktigste faktoren for hvilken du velger. Jo lettere el-sparkesykkel, jo lettere er den å bære. Husk at de fleste el-sparkesykkler er sammenleggbare og at du enkelt kan bære dem etter styret.

Motor

For å indikere motorytelsen til våre el-sparkesykkler bruker vi nominell watt og maksimal effekt. Nominell watt er kraften du får fra motoren gjennom hele kjøringen, mens maks watt er kraften som brukes under akselerasjon.

Hjul

Jo mindre og hardere hjulene er, jo mer tar sykkelen opp ujevnt underlag. Den enkleste måten å dempe på er derfor å utstyre scooteren med store hjul og kraftig oppblåste dekk. Dette gjør det også lettere å komme over mindre hindringer. På enkelte modeller kan du velge punkteringsfrie dekk som reduserer behovet for vedlikehold, men som reduserer rekkevidden til el-sparkesykkelen noe.

Ladetid

Tiden det tar for el-sparkesykkelen å lade helt opp når batteriet er helt utladet.

Bremser

Våre modeller kommer hovedsakelig med tre forskjellige typer bremser:

Mekanisk skivebrems – Dette er det vanligste og billigste alternativet, men også det mest vedlikeholdskrevende. Bremsen fungerer ved å trekke inn bremsespaken, strekke bremsekabelen og klemme klossene på bremsekaliperen mot bremseskiven.

Trommelbrems - En trommelbrems er en brems som bruker friksjon fra en pute, et bånd eller en skive som presser mot en roterende sylinder. I likhet med den mekaniske bremsen krever den mer vedlikehold, men det er heldigvis veldig enkelt å justere selv da kun én kabel må strammes. Instruksjonsvideoer er tilgjengelig på nettsiden vår.

Hydraulisk skivebrems - De mest pålitelige og de som krever minst vedlikehold er de hydrauliske skivebremsene. Hydrauliske skivebremser fungerer ved å tvinge en ikke-komprimerbar væske fra håndtaket til bremseklossene i kaliperen. Denne typen har de beste bremseegenskapene og er alltid en sikker vinner.

IP-sertifisering

IP står for Ingress Protection og IP-systemet brukes globalt for å klassifisere beskyttelsen et produkt har mot inntrenging fra faste gjenstander og vann.

Med en IP-sertifisering på for eksempel 56 har produktet akseptabel beskyttelse mot støv og små partikler, samt full beskyttelse mot større faste gjenstander.

Akkurat som andre el-sparkesykkel på markedet bør du være forsiktig med å utsette produktet for store mengder vann, da det kan trenge inn i elektronikken.

Vær oppmerksom på at vi ikke anbefaler å bruke el-sparkesykkel om vinteren, da veisalt kan forårsake uopprettelig skade på el-sparkesykkel som ikke dekkes av reklamasjon.

Mer om IP-sertifisering

App

De fleste av våre el-sparkesykkeler har en tilhørende app. Via appen kan du få oversikt over hvor langt du har kjørt, batterikapasitet. I tillegg kan du låse din el-sparkesykkel fra den. Vi anbefaler likevel å kjøpe en skivelås til el-sparkesykkel for økt sikkerhet.

Nominell kraft vs. maksimal effekt

For å indikere motorytelsen til våre el-sparkesykkler bruker vi begrepene merkeeffekt og maksimal effekt. Disse er svært forskjellige og det er viktig å holde begrepene adskilt.

Nominell effekt (kontinuerlig effekt) er kraften du får fra motoren over lengre perioder. Maksimal effekt er kraften som brukes i svært kort tid. En maksimal effekt som varer mer enn noen få sekunder vil produsere så mye varme at motoren kan bli permanent skadet. Slik fungerer alle elektriske motorer og vanligvis er både nominell og maksimal effekt oppgitt i produktbladet

Et produkts nominelle motoreffekt er en viktigere parameter enn dens maksimale effekt, da den indikerer hvordan motoren vil yte under kjøring.